Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Bedrägerier och säkerhet
Händelser i livet

Så sparar du till dina barn

Att få barn förändrar livet – och ekonomin. Fram till sin 19-årsdag kostar ett barn ungefär 1,84 miljoner. Här är guiden för familjeåren – och tipsen på hur du sparar smart till dina barn.

Mother and child using a laptop together in their living room

Barnspar - ju förr desto bättre

Barnrummet är inrett och i hallen står barnvagnen redo.

Ni har förberett er på den stora omställning som väntar med en ny medlem i familjen.

Men – vänta, det var det där med sparande till barnet också. Ska man verkligen hinna tänka på det också, nu när livet kommer att fyllas av vaknätter, fingerfärg och kuddkrig?

Ja, det tycker Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom.

– Försök att starta ett sparande till barnen på en gång. Idag måste vi själva ta ta ett större eget ansvar, för till exempel pension och framtida boende. Sannolikt kommer det vara likadant när barnen blir stora, säger hon.

Att få barn innebär en märkbar skillnad för hushållets ekonomi.

Kanske är boendet för litet? Eller bilen? Dessutom tillkommer nya kostnader i form av till exempel kläder, fritidsaktiviteter och barnomsorg.

Enligt en uträkning från Westra Wermlands Sparbanks kostar ett barn 1,84 miljoner under sina första 19 år (2023). En 10-åring kostar 92 000 kronor och en 18-åring 116 000 kronor per år. *

Störst påverkan har bebisar eftersom en förälder tar ut föräldraledighet, samtidigt som inköp av bland annat bilbarnstol och barnvagn kostar mycket pengar.

Samtidigt ska man alltså börja spara?

– Ja, det stämmer att inkomsten minskar samtidigt som man bör försöka att spara. Men det handlar oftast om en begränsad period, innan man är tillbaka på sitt arbete igen. Och även ett litet sparande är bättre än inget, säger Madelén Falkenhäll.

Men hur sparar man bäst till sina barn?

Nästan åtta av tio föräldrar sparar till sina barn. Men många föräldrar tycker att det är svart att veta hur man ska spara till sina barn. En del sparar på sparkonto, men de flesta placerar även barnens sparpengar i fonder. *

Just fondsparande är vad Madelén Falkenhäll rekommenderar.

– Pengar som sparas på lång sikt bör placeras i fonder**, eftersom det skapar förutsättningar för pengarna att växa. Det här är pengar som ska plockas ut om 18-20 år, då kan det vara klokt att placera dem där de kan växa och kan dra nytta av ränta på ränta-effekten.

Så man vågar placera barnens sparande på börsen?

– Det tycker jag. Och när du sparar i fonder kan du välja önskad risknivå. Så du behöver ju inte placera allt i aktier med hög risk, utan kan till exempel välja en fond som har en del räntebärande papper, och en del aktier. Och var noga med att titta på fondernas avgifter. För på lång sikt spelar avgifterna roll, säger Madelén Falkenhäll.

Man behöver också bestämma vem sparande ska stå på. Sparar man i förälderns namn kan man bestämma när barnet är moget att hand om en större summa pengar. Sparar man i barnets namn är det viktigt att känna till att pengarna blir tillgängliga för barnet den dag hen fyller 18 år.

– Det är inte alla 18-åringar som är redo att hantera de pengar som föräldrarna sparat ihop under många år.

*Enligt undersökningar från Kantar Medias Sifopanel på uppdrag av Swedbank.

** Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i finansiella instrument innebär ett risktagande och du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet.

Spara till barnen

Vi hjälper dig gärna att komma igång med ett barnspar.

Barnförsäkring

Vår barnförsäkring omfattar oförutsedda händelser som kan inträffa under barnets uppväxt, såväl sjukdom som olycksfall. Den gäller dygnet runt och kompletterar förskolans och skolans olycksfallsförsäkring.

Spara till barnen? Tänk på detta!

 • Var inte rädd för att placera i aktiefonder, det ger oftast högre avkastning under en längre tid.
 • Det kan vara en bra idé att spara till barnen i förälders namn, annars blir pengarna tillgängliga för barnet den dag hen fyller 18 år. Många unga är inte mogna att ta ansvar för en större pott med pengar då.
 • För de som väljer att spara till barnen i förälders namn är det viktigt att veta att pengarna juridiskt sett tillhör föräldern. Beroende på vilken sparform man valt, och hur familjesituationen ser ut, kan man behöva skriva testamente eller göra sitt barn till förmånstagare för att säkerställa att de sparade pengarna går till barnet om man som förälder skulle avlida, eller om man är omgift och sedan skiljer sig. Om man sparar i förälders namn är det också viktigt att känna till att pengarna inte är fredade om föräldern hamnar på obestånd.
Bra att tänka på

Andra läste också

 • Ekonomens tips till blivande föräldrar

  Barn gör dig rik på kärlek och upplevelser, men de innebär också utgifter – omkring 1,5 miljoner kronor per barn fram till 19-årsdagen. Barn- och studiebidraget täcker en knapp femtedel men det finns andra sätt att få pengarna att räcka till. Här är ekonomens bästa tips.

  Så mycket kostar det att ha barn
 • Ekonomin under småbarnsåren

  Att se över sin ekonomi och hur den kommer påverkas av tillskott till familjen är en klok sak. Gör en budget över nuvarande inkomster och utgifter, och se hur den kommer ändras, rekommenderar experten.

  Ekonomin under småbarnsåren