Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Bedrägerier och säkerhet
Händelser i livet

Så undviker du missar när du anlitar hantverkare

Att anlita hantverkare kan vara en dans på rosor, men tyvärr också gå fel. Här är de fem viktigaste sakerna att ha koll på för att undvika problem!

Kvinna och äldre man sågar brädor ute i trädgården

Att hantverkare kan skapa underverk är det många som fått uppleva, men också tyvärr att det kan gå fel, ibland beroende på rena missförstånd. På Konsumentverket har man tagit fram en broschyr med tips för att göra processen smidig när man anlitar bygghantverkare.

Maria Nilsson, jurist på Konsumentverket, ger sina fem bästa tips för att inget ska gå snett.

 1. Skriv avtal

  Har man avtalat om pris, tid för arbetets påbörjande och avslutande samt skrivit ned vad arbetet ska omfatta förebygger det mycket missförstånd. Tänk på att avtala särskilt om du vill ha någon detalj på ett visst sätt, eller vill att utförandet ska ske på ett visst sätt, då hantverkarens främsta prioritering ska vara att utföra arbetet fackmässigt, vilket reglerar funktionen snarare än estetiken. Konsumentverket har tillsammans med aktörer från branschen tagit fram ett hantverkaravtal som du kan använda.* Ska du uppföra ett småhus ska du istället använda ett entreprenadkontrakt.**

 2. Kom överens om tilläggsarbeten

  Sker några ändringar eller tillägg under arbetets gång är det viktigt att komma överens om hur priset för detta ska beräknas samt att vara medveten om att hantverkaren troligtvis kommer behöva mer tid på sig att färdigställa arbeten än som kanske var sagt i början. Du kan med fördel använda den blankett för tilläggsarbeten som också finns framtagen av Konsumentverket.*** 

 3. Avtala om ROT-avdrag

  Hantverkaren måste vara registrerad för f-skatt för att få ansöka om rot-avdrag. Hantverkaren är inte heller skyldig att ansöka om rot, så det bör ni avtala om innan.

 4. Betala inte i förväg

  Enligt konsumenttjänstlagen behöver man inte betala förrän arbetet är färdigt. Vid större arbeten kan man behöva betala allteftersom arbetet fortskrider, det är då viktigt att avtala om detta specifikt så man vet vilka moment som ska vara färdigställda vid varje delbetalning. 

 5. Ta in flera offerter

  Det finns inga regler för hur en offert ska vara utformad, så det är viktigt att kontrollera vilka moment som omfattas av offerterna och inte stirra sig blind bara på slutpriset.

Låna till renovering

Låna till det du behöver med ett lån utan säkerhet. Ansök och få besked online - enkelt och smidigt!

Konsumentverkets tips

Mer tips i Konsumentverkets broschyr Tips till dig som ska anlita bygghantverkare

Andra läser också om

 • När du ska bygga nytt eller bygga ut

  Byggnadslånet är för dig som vill bygga nytt hus, renovera eller bygga ut ditt befintliga hus.

  Byggnadslån
 • Låna till renovering? Alternativen och tipsen

  Att låna till en renovering kan ibland vara nödvändigt, och det finns några saker som är bra att tänka på. Här är några tips att ha i åtanke innan du sätter igång.

  Att låna till en renovering
 • Rot och rut – så funkar det!

  Vill du anlita professionell hjälp för städning eller trädgårdsarbete? Eller låta proffs renovera ditt badrum? Här är allt du behöver veta när det gäller rot- och rutavdrag!

  Bra att veta om rot och rut