Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Bedrägerier och säkerhet
Händelser i livet

Bostadsrätt – checklista för bostadsrättsköp

Att det är mycket att tänka på när man ska köpa bostadsrätt skulle nog de flesta skriva under på. Vad många dock glömmer är att det också är viktigt att ha koll på föreningens ekonomi.

Ungt par håller på och flyttar in i ett nytt hus

Kännas rätt i magen, ha det där speciella du söker, en budgivning som inte skjuter i höjden och en överkomlig månadsavgift är bara några av faktorerna i vågskålen när man köper bostadsrätt. Glöm dock inte att också kolla upp föreningens ekonomi för att slippa oanade framtida utgifter.

- Med dagens höga prissättning på bostadsmarknaden är det viktigt att bostadsrättsköpare är välinformerade om föreningarnas ekonomi och har tillgång till relevant information, säger Arturo Arques, Swedbank och Sparbankernas privatekonom.

- Annars är risken stor att kostnaderna kan bli högre än man tror, säger Arturo Arques.

Bakom detta ligger att du genom köpet blir medlem i bostadsrättsföreningen, som i sin tur äger fastigheten. Alla kostnader och intäkter förknippade med fastigheten påverkar dig därmed via månadsavgiften. Har föreningen lån på fastigheten, kommer kostnaden för dessa att läggas på bostadsrättsinnehavarna. Är skulden per kvm hög och räntorna stiger, kommer månadsavgiften till följd av det också stiga.

På samma sätt är det med sparande och avsättningar till underhåll inom föreningen. Slarvar föreningen med det kommer månadsavgifterna att behöva höjas den dag det är dags att byta hängrännor, tak, stammar med mera.

Vad du behöver göra är därför att sätta dig in i föreningens ekonomi – där årsredovisningen är en viktig informationskälla. Det är dock inte alltid lätt läsning.

"Därför har vi tagit fram en checklista för alla som ska köpa bostadsrätt"

- Arturo Arques, Swedbank och Sparbankernas privatekonom.

- Den kan med fördel användas i dialog med mäklare och styrelse.

Baserat på svaren kan du bilda dig en uppfattning om föreningens behov att höja avgiften framöver, och du står bättre rustad för obehagliga oförutsedda utgifter i framtiden.

Vid köp av bostadsrätt - vad ska man titta efter?

  • Lägenhetens andel av föreningens lån i kr/kvm

  • Lägenhetens andel av bostadsrättsföreningens sparande i kr/kvm

  • Lägenhetens boyta

  • Äger föreningen marken eller har föreningen tomträtt?

  • Lägenhetens andel av föreningens resultat i kr/kvm

  • Är föreningens fastighet fullvärdeförsäkrad?

  • Har föreningen en ansvarsförsäkring för styrelsen

  • Finns en teknisk underhållsplan? Så du kan få en uppfattning om hur mycket föreningen behöver sätta av till eller låna i framtiden