Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Bedrägerier och säkerhet
Händelser i livet

Betaltjänstlagen PSD2

Woman standing with digital tablet in office

Betaltjänstlagen enligt EU:s andra direktiv om betaltjänster (PSD2).

Syftet med ändringarna i betaltjänstlagen är att skapa säkra och effektiva elektroniska betalningar och att öka valmöjligheterna av betaltjänster.

Den största förändringen mot tidigare är möjligheter att skapa nya typer av tjänster för att betala och få kontoinformation. Företag som erbjuder dessa tjänster kallas för tredjepartsaktörer och står under Finansinspektionens tillsyn.

Nya tjänster för att göra betalningar

Du kan låta en tredjepartsaktör lägga upp betalningar med ditt godkännande. Vi är då skyldiga att ge tillgång till ditt konto och möjligheten att lägga upp samt genomföra den godkända betalningen.

Hur betalar jag via en tredjepartsaktör?

Du lämnar ditt godkännande till tredjepartsaktören att göra betalningen från ditt konto i banken. Överföringen startas med tredjepartsaktörens betaltjänst men vi slutför betalningen från ditt betalkonto.

Om det skulle bli fel vid en betalning eller om en tredjepartsaktör på något sätt har agerat felaktigt så ska du kontakta oss.

Automatisk utloggning i internetbanken eller appen

Alla banker i EU måste av säkerhetsskäl automatiskt logga ut kunden efter 5 minuter vid inaktivitet. Det gäller för kontoinformation och betalningar. Mus- eller tangentbordsklick räknas som en aktiv användning.

Nya tjänster för kontoinformation

Det finns också tredjepartsaktörer som samlar in och sammanställer kontoinformation med ditt godkännande. Det innebär att du kan få både kontoinformation och kontohistorik från dina betalkonton i olika banker samlade på ett och samma ställe.

Hur delar jag min kontoinformation?

Du lämnar ditt godkännande till tredjepartaktören som sedan frågar oss om din kontoinformation. Du bekräftar godkännandet med BankID eller säkerhetsdosa. I samband med att du bekräftar ditt godkännande ser du vem du delar kontoinformation till, vilken information som kommer lämnas ut och hur länge. Tänk på att vi inte längre har kontroll över eller ansvar för hur din information används efter den har lämnat banken.

Din kontoinformation hos oss är alltid skyddad. Vi lämnar aldrig ut din information om du inte själv vill det.

Du måste alltid ge ditt medgivande för att använda tredjepartsaktörernas tjänster. Om du inte vill använda tjänster från tredjepartsaktörer kan du fortsätta att betala och se din kontoöversikt i banken som vanligt.

Westra Wermlands Sparbank är en ansvarsfull aktör

Hos oss är din kontoinformation alltid skyddad. Vi har säkra lösningar för alla tjänster. Tänk därför på att använda våra tjänster på ett säkert sätt och att följa våra rekommendationer.

Open Banking och API

Är du programmerare och har idéer för framtiden? Vill du, tillsammans med oss, bygga innovativa tjänster och hitta nya vägar? Välkommen till Open Banking och ta del av våra APIs!

Nya regler vid betalningar

Vanliga frågor och svar om PSD2