Cirka 48 procent av småföretagarna under 65 år är medlemmar i en a-kassa*, jämfört med cirka 70 procent bland samtliga sysselsatta. Den som inte är medlem i en a-kassa och blir arbetslös kan som mest få 365 kronor per dag i ersättning, medan den som är med i en a-kassa kan få upp till 910 kronor per dag.

En förklaring till att bara knappt hälften av företagarna är med i en a-kassa kan vara att de har lägre förtroende för trygghetssystemen generellt än vad anställda har. En annan orsak kan vara att det ställs hårdare krav på företagare än på anställda för att kunna ta del av arbetslöshetsförsäkringen. Företagare kan till exempel inte vara deltidsarbetslösa.

– Visst finns det vissa svårigheter med a-kassan för företagare, men försäkringen finansieras till två tredjedelar av arbetsgivar- och egenavgifter som företagaren redan betalar in. Därför är det en bra trygghetsinvestering att betala de 100-150 kronorna per månad som det kostar att vara medlem i en akassa, säger Johan Kreicbergs, Swedbanks och sparbankernas företagarekonom.

Mer information

Läs hela pressmeddelandet, rapporten och mer om företagande:

Hälften av småföretagarna står utanför a-kassan (pressmeddelande, PDF)

Företagare och a-kassa (rapport, PDF)

Företagande (samlingssida)

 

*Om vi utgår ifrån att svaren i undersökningen är representativa för Sveriges 495 000 företagare innebär det att cirka 200 000 företagare är med i en a-kassa. Denna summa ska jämföras med antalet företagare under 65 år (420 000). 200 000/420 000=0,48