Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Bedrägerier och säkerhet
Händelser i livet
Kontakta oss

Utbetalning av elstöd

Pappa med bebis i bärsele visar mamman något på datorn

Swedbank har fått i uppdrag av Försäkringskassan att betala ut elstöd till privatpersoner i hela Sverige för perioden november - december 2022. De allra flesta har fått sitt elstöd, och utbetalningarna har gjorts via Swedbanks utbetalningssystem. 

Försäkringskassan har huvudansvaret för uppdraget att betala ut elstöd till de privatpersoner som är berättigade till det. Swedbank genomför själva utbetalningen. Utbetalning av elstöd till privatpersoner i hela Sverige gäller elförbrukning under perioden 1 november - 31 december 2022.

Utbetalning - så går det till

 • Utbetalningen sker successivt från och med den 20 februari 2023. 

 • Om du är mottagare av elstöd och vill få pengarna tidigt insatta på ditt bankkonto, oavsett bank, behöver ett konto finnas anmält i Swedbanks kontoregister senast 13:e februari. Det går att anmäla konto efter det datumet men då kommer utbetalningen senare. Du behöver inte vara eller bli kund hos Swedbank för få elstödet utbetalt.
  Du som får allmän pension från Pensionsmyndigheten behöver inte göra något, du får pengarna till ditt konto som du brukar få pensionen.

 • Kontrollera att du har anmält bankkonto i vårt kontoregister. Där går det även att lägga in eller ändra bankkonto för utbetalning av elstödet.. 

 • Om inte ett konto finns registrerat i kontoregistret skickas en utbetalningsavi ut. 

 • Har du en utländsk adress? Försäkringskassan kommer att skicka ut begäran om kompletterande uppgifter till dig som har utländsk adress för att kunna göra utbetalningar av elstöd. Du kommer att uppmanas att komma in med kontuppgifter för att Försäkringskassan ska kunna betala ut pengarna till konto.

Frågor som besvaras av Försäkringskassan

Följande frågor om utbetalningen besvaras av Försäkringskassan. Mer information om elstödet finns på Försäkringskassans hemsida. 

 • När får jag min utbetalning?
 • Hur stort belopp får jag?
 • Varför får jag inget elstöd?
 • Går det att få pengarna i förväg?
 • Det har blivit fel med min utbetalning, hur gör jag?

Se upp för bedragare!

Varken Försäkringskassan, din bank, Svenska kraftnät eller någon annan kommer att kontakta dig för att be dig logga in någonstans eller lämna ut personliga koder, i samband med utbetalningen av elstöd. Om någon kontaktar dig på det sättet kan det handla om ett bedrägeriförsök. Avsluta därför sådana kontakter direkt.

Frågor och svar om Swedbanks kontoregister

Frågor och svar om inlösen av avi

Slipp utbetalningsavier - anslut ditt konto

Få utbetalningen av elstödet insatt på ditt bankkonto. Du behöver inte vara eller bli kund hos oss för att ansluta ditt konto i vårt kontoregister.

Utbetalning elstöd första omgången

Information om utbetalningar av elstöd till privatpersoner i elområde 3 och 4, för perioden oktober 2021 - september 2022. Majoriteten av mottagarna av detta elstöd har fått sin utbetalning.