Hoppa till textinnehållet

Sparformer

Male hands writing on linen cloth - small business

Sparkonto, fonder eller aktier? Här kan du läsa om några av de vanligaste sparformerna, vad de innebär och vilka som kan passa dig.

Sparkonton

Sparkonton är ett enkelt sparande med låg risk. Dessutom är pengarna tillgängliga när du behöver dem. Det finns olika sorters sparkonton att välja mellan.

Senior man picking green apples.

Investeringssparkonto (ISK)

Investeringssparkonto eller ISK gör det enklare att spara i aktier och värdepapper utan krångel med deklaration och skattekonsekvenser vid köp, omplacering och försäljning.

Young woman with tattoos using laptop in the grass.

Fonder

En fond är ett slags portfölj fylld med olika värdepapper, till exempel aktier och obligationer. Du kan spara lite eller mycket, med lägre eller högre risk.

Three persons in a discussion at a café.

Kapitalförsäkringar

I en kapitalförsäkring kan du kombinera sparande i fonder och värdepapper med fördelaktiga skatteregler. Det är enkelt att spara till dig själv, din pension eller till barn. Sparar du till barn kan du välja när och hur pengarna ska betalas ut.

Digital devices with hands, tablet, laptop, smartphone

Strukturerade produkter, SPAX och Bevis

Passar dig som önskar en kombination av trygghet och möjlighet. Avkastningen är knuten till en underliggande marknad – till exempel ett geografiskt område – eller olika tillgångsslag som aktier, räntor, krediter, råvaror eller valutor.

Man sitting in linen shop - small business

Enskilda aktier

En aktie är en ägarandel i ett aktiebolag. Börskurserna påverkas av många faktorer, men i botten är företagets resultat grundläggande. Genom att handla med aktier kan dina pengar växa rejält. Samtidigt finns en stor risk att aktierna förlorar i värde.

Senior woman holding plate of crayfish in garden.

Schablonbeskattat sparande

Med schablonbeskattat sparande slipper du deklarera varje enskild affär eftersom vinster inte beskattas och förluster inte får dras av. Vill du vara aktiv och följa bankens råd löpande blir det enkelt att slippa deklarera många affärer. Du kan spara med schablonskatt i investeringssparkonto (ISK) och i kapitalförsäkring.

Three friends sitting outside a café.

Individuellt pensionssparande (IPS)

Från 2016 kan privatpersoner inte göra avdrag för privat pensionssparande. Om du driver enskild firma eller saknar pensionsrätt i din anställning kan IPS dock fortfarande vara aktuellt. Du som redan har IPS kan fortsätta att förvalta ditt innehav i aktier, fonder eller SPAX, tills du fyller 55 år och kan ta ut pengarna.

Playing in the sand on the beach.